Food insecurity through the voice of adolescents participating in the Bolsa Família Program

Authors

DOI:

https://doi.org/10.20947/S0102-3098a0242

Keywords:

Food insecurity, Adolescents, Hunger, Food and nutrition programs and policies

Abstract

Objective: To understand the perception of adolescents, participants of the Bolsa Família Program (PBF), about Food Insecurity (FI). Methods: This is a study with a qualitative approach. The corpus consists of interviews with 10 adolescents and their caregivers. Results were analyzed using Content Analysis (CA) technique. Results: Four categories were established: “Hunger is not just the desire to eat”, “The ghost of hunger”, “One for all and all for one”, and “Are we safe?”. Overall, adolescents perceive the amount and variety of food changes throughout the month and that access to meat and fruits is difficult. The concern with the possibility of running out of food permeates the interviewees’ statements and intensifies among those who experienced hunger during childhood. As a result, many statements reveal the strategies developed by adolescents to alleviate FI for themselves and their families. However, statements also points to the fact that caregivers do not consider their children are truly concerned with the possibility of running out of food at home. Conclusion: Adolescents perceive food insecurity in the home and are able to respond autonomously to the situation.

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Author Biographies

Milena Serenini , Universidade Federal de São Paulo (Unifesp), São Paulo-SP, Brasil

Milena Serenini é nutricionista e doutora em Ciências pela Universidade Federal de São Paulo (Unifesp). Consultora técnica na Coordenação-Geral de Alimentação e Nutrição do Ministério da Saúde.

Kelly Carvalho Vieira, Universidade Federal de Lavras (Ufla), Lavras-MG, Brasil

Kelly Carvalho Vieira é doutora em Administração pela Universidade Federal de Lavras (Ufla). Pesquisadora na Universidade Federal de Lavras.

Camila Maciente Souza, Universidade Federal de Lavras (Ufla), Lavras-MG, Brasil

Camila Maciente Souza é mestranda no Programa de Pós-Graduação em Nutrição e Saúde pela Universidade Federal de Lavras (Ufla). Nutricionista na Prefeitura Municipal de Poços de Caldas (MG).

Ana Poblacion, Children’s HealthWatch Boston Medical Center, Boston-MA, Estados Unidos

Ana Poblacion é doutora em Ciências pela Universidade Federal de São Paulo (Unifesp). Pesquisadora no Children’s Healthwatch - Boston Medical Center.

Maysa Helena de Aguiar Toloni, Universidade Federal de Lavras (Ufla), Lavras-MG, Brasil

Maysa Helena de Aguiar Toloni é doutora em Ciências pela Universidade Federal de São Paulo (Unifesp). Professora adjunta nível C da Faculdade de Ciências da Saúde/Departamento de Nutrição e do Programa de Pós-Graduação em Nutrição e Saúde da Universidade Federal de Lavras (Ufla).

José Augusto de Aguiar Carrazedo Taddei, Universidade Federal de São Paulo (Unifesp), São Paulo-SP, Brasil

José Augusto de Aguiar Carrazedo Taddei é doutor em Saúde Pública. Professor titular da Escola Paulista de Medicina, Departamento de Pediatria e Programa de Pós-Graduação em Pediatria e Ciências Aplicadas à Pediatria da Universidade Federal de São Paulo (Unifesp).

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Published

2023-08-11

How to Cite

Serenini , M., Carvalho Vieira, K., Maciente Souza, C., Poblacion, A., de Aguiar Toloni, M. H., & de Aguiar Carrazedo Taddei, J. A. (2023). Food insecurity through the voice of adolescents participating in the Bolsa Família Program. Brazilian Journal of Population Studies, 40, 1–22. https://doi.org/10.20947/S0102-3098a0242

Issue

Section

Original Articles